En viol och våra samtal under påsk

Postat av Maria Germundson

Igår på min runda hittade jag fina violer vid kanten av stigen. De är redan framme med sina fina små hjärtformade blad, det fick bli dagens bild till er :o)

Nu så här efter Påsken med alla ägg, god mat, samtal med några nära och kära. För mig blev det tankar som jag nu delger er, då ämnet ligger mig nära som ni kanske förstår :o)

Det blev en hel del samtal, för det kan dom våra barn samtala om all världens ting allt mellan himmel och jord. När vi satt som mest fastklistrade i soffan och närmaste toan var upptagen fick jag mig en springtur upp till övervåningen. Den turen fick mig att inse att jag måste återigen tänka på mina knip. Jag läckte hela vägen upp, innan jag äntligen kommit fram till toastolen. Det blev till att ta fram skurborsten och göra rent i hall och hela trappan upp. Nu är jag rätt öppen med vad som sker så det blev så klart ett samtal runt inkontinens. 

Och det här är vad jag kom framtill. Den yngre generationen hos oss är medvetna om att det fanns barn i klassen som aldrig följde med på klassresor eller träningsläger, men att vi kvinnor som jag representerar har problem med läckage efter tex mina barns födslar var inte något som dom hade tänkt någon tanke över. Och med all rätt, vi har inte haft det uppe som samtal tidigare. 

Det var en nyhet för dem och återigen är vi viktiga för generationen efter oss med vår information som vi ger på hemmaplan, den är inte helt fel. Med det vill jag uppmuntra er att prata mer om inkontinens. Det ger en mer inkontinens-förståelse och kommer förhoppningsvis i framtiden ta bort skammen kopplad till läckage. 

Min egen historia med inkontinens var det efter mitt sista barn då jag för första gången fick uppleva att mina muskler inte fungerade som tidigare. Det var under ett jympapass, då vi hoppade och studsade över jympagolvet (under den här tiden jag var aktiv som jympaledare) jag inte kunde hålla tätt. I föreningen hade vi pratat om knipövningar på våra pass, så det vara bara att ta tag i knipövningarna. Och göra fler "rumplyft" jag har ritat in en övning som fungerar om du vill testa. 

Rumplyft - lägg dig på rygg, fötterna mot golvet, dra fötterna mot rumpan, knäna i 45° vinkel, armarna utefter kroppen, pressa upp rumpan och gör kroppen rak. Om du inte gjort övningen tidigare, gör tex 10 lyft till en början sen kan du öka på. Vila emellan om det blir tyngt.

Ett lyft gör att du med automatik tar i med muskler som är sammankopplade med bäckenbotten och samtidigt tränar du hela rumpan.

Lycka till! Så hörs vi nästa vecka, 

Maria

0 kommentarer

Lämna en kommentar