Beteendebehandling med kisslarm

Opslået af Maria den

 

Idag vill jag skriva om en behandling mot sängvätning eller enures både benämningarna har samma betydelse - barn som kissar i sängen nattetid och inte vaknar.

Vi kan börja med lite fakta - I de studier som har gjorts med att använda ett larm när ett barn kissar i sängen kan vi läsa att ett sängvätning-/enureslarm är en bra behandling. De siffror som framkommit i olika studier ger oss svar på att det fungerar om det inte föreligger några andra komplikationer. 

När är en lämplig ålder att börja med behandling? Det kan falla sig normalt att barnet själv vill och uttrycker sin önskan att bli torr. Och som vi alla vet är vi olika, så det ska man som förälder inte räkna med att det kommer med automatik. I Sverige är det vanligt att börja vid 5-6 års åldern.

Innan en behandling startas är det bra att både barnet och förälder har pratat om sängvätningen och om vad det finns för hjälpmedel. Har ni kontakt med BVC och fått information om sängvätning är det super. Hur de olika regionerna arbetar med sängvätning/enures är lite olika. I vissa län får man prata med en uroterapeut som är specialiserad på problemet. Om ni inte har tagit kontakt med BVC finns det bra information på webben. Det är bra att söka information och bilda sig en uppfattningen. Jag tror dock på vår sjukvård och ser gärna att man söker sig till sin BVC eller någon annan sjukvårdsenhet för information vad som passar just er.

Det är ca vart 4e barn i klass 1 som har kissat i sängen nattetid. Det innebär att det är många och då har vi inte tagit in mörkertalen. Att få höra att man inte är ensam kan ge en bättre känsla. Det stärker både barnet och föräldrar. Sängvätning/enures är den näst vanligaste barnsjukdomen efter allergi.

Så jag vill uppmana er att våga prata med ert barn om sängvätning. Och gör en resa genom er behandling, ta en dag i taget. När ni börjar är det viktigt att ni som förälder är med i starten. Det innebär att ni är med när det larmar och väcker barnet. Efter en tid ska barnet själv kunna stänga av larmet och ta sig till toaletten.

Jag har läst olika publikationer, studier och utredningar om ämnet som jag baserat texten på. 

Det vi säljer är bl a ett nytt larm Pjama Connect som är en sensor som man lägger i underbyxan/boxer och är hopkopplad med applikationen Pjama Bedwetting Alarm. Ladda ner appen, den är gratis :o) testa och se hur er behandling går. I appen ställer ni in larmljud och får en massa bra info på er resa mot en torr säng.

Kram och ha en fin dag!

       Maria

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar