Plastad frotté

Julkaissut Maria

Min inspiration kommer idag från alla ordrar som vi fick in igår, det var många frottéskydd som skickade ut för leverans igår - det tackar vi för!

Vi tar namnet först, det kommer ifrån franskans frotter som betyder gnugga vilket passar bra in på vad vi använder tyget till. Tyget är vävt med öglor som gör att tyger tar upp mer i väta och ger en mjuk känsla mot kroppen. Att öglorna uppkom är troligtvis från ett misstag i ett väveri och blev en utveckling på bomullstyget.

Det finns uppgifter på att detta skedde någongång under 1600 el 1700- talet, så vi har använt frotté ett bra tag. I alla hem idag finns det någon typ av bomullsfrotté.

Mitt första plastade var i samband med att vårt första barn. Det som hände oss var att vi köpte 2 stycken som vi täckte med och det blev sååååå varmt, pu! I dag finns det helt andra kvalitéer som är både tunnare och mjukare mot huden. Skyddet är nog det enklaste och billigaste som finns idag för bevara sängen ren och torr. Det tål att tvättas många gånger och så länge inte baksidan har skadats håller skyddet vätan borta från madrassen. 

Det material som vanligtvis används för att hålla bomullsfrottén tät är polyuretan även kallad PUR och PU. Polyuretan finns nästan överallt i våra hem och är ett vanligt material. Materialet har egenskaper som gör att det kan anpassas väl för vilket användningsområde.

De skydd i plastad frotté som vi säljer finns i två olika varianter; enkla bitar eller med sängmått med resår i hörnen.

Hur är det att använda plastad frotté mot huden? Vid tillverkning av produkten uppkommer gaser som är farliga att andas in och avger inget när du har varan hos dig.

Det som är viktigt för vår natur är att det är dax att kassera ditt skydd - sortera det som plast så kommer det att återanvändas till något annat. 

Så det var lite om frottén och plastad sådan!

Kram på er, Maria

 

0 kommenttia

Jätä kommentti