Någon dag innan Morsdag

Publisert av Maria den

Inkontinens kan handla om att man har svårigheter med att kontrollera blåsan som leder till läckage. Det är som oftast irriterande, genant och struligt med att man inte är torr. Och att man inte tar sig för att söka hjälp, det är svårt.

Det finns hjälp att få på din vårdenhet! Om du tycker som jag är ett tips att begära att man får prata tex med en av ditt kön, vilket kan vara lättare för att få en förståelse. Det skriver jag utifrån erfarenheten av våra samtal och mejl, det känns som att det kan påverka. Det kan bli  lättare när man själv har erfarenheten.

En uroterapeut är det bästa att få prata med sök eller ring och hör - vad du kan få för hjälp på din enhet.

Hur stort problemet är varierar och är individuellt från person till person, jag läcker när jag inte tränar mina knip och jag vet på en gång när jag har slavat. Jag säger bara tät.. TÄT appen är bra finns både till Qvinnor och Män.

Det vanligaste är ansträningsinkontinens, trängningsinkontinens och överringinsinkontinens.

Ansträningsinkontinens - Är en försvagad bäckenbotten som gör att man läcker vid tex hosta och hopp. det finns fler orsaker här är de vanligaste; graviditet, övervikt, förlossning, förstoppning, man har genomgått en operation. Det är ovanligt att män drabbas, men det förekommer i samband med någon skada, efter en operation eller medfött problem, en missbildning. 

Överringinsinkontinens - I den här gruppen finns är det mest män. Din blåsan är överfull och du kan inte kissa och det är ofta män som det drabbar. De orsaker som gör att man inte kan kissa kan vara; en förstorad prostata som ligger och stoppar "trycker" så det normala funktionerna inte fungerar, ett större alkoholintag, samband med anestesi och av en försvagad blåsmuskel. Det finns även kvinnor, då är den vanligaste orsaken framfall eller efter förlossning.

Trängningsinkontinens - Överaktiv blåsa med täta träningar "kissa-på-sig-känsla" och att min måste upp och kissa på natten. Orsaken kan vara, ålder, skada, neurologiska sjukdomar, infektion som urinvägsinfektion, någon typ av komponent i läkemedel som gör att blåsan börjar producera mer urin och förstoppning. För män kan det också vara att prostatan har växt. Viktigt är att om det kommer plötsligt kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till, ta kontakt med din vårdenhet på en gång!

Om du känner till någon eller att du känner själv att du upplever att du har problem - sök dig till dig vårdenhet. Det finns bra hjälp att få. Det kan vara träning som behövs, en operation eller att något behövs förändras i din livssituation. 

Nu hoppas jag på att min barn kommer ihåg mig på söndag.... ha en fin Mors dag till ni som är mödrar, ni andra får se till att vi Mammor blir firade ;o)

Kram, Maria

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar